DOKUMENTASJON BÆREKRAFT
Klikk på bildene for å lese mer:
Allerede tidlig på 90-tallet hadde Eystein Michalsen fokus på bærekraft, uten egentlig å tenke over det.
I arbeidet med å bygge om en gammel sardinfabrikk på Tysnes syd for Bergen, var fokuset å utnytte gammel infrastruktur og ikke bare gå løs på jomfruelig mark. Fabrikken ble bygget om til 44 leiligheter av varierende størrelse, under ledelse av Eystein Michalsen.
I dag har samme tankesett vært fundamentet for flere andre prosjekter, blant annet oppbygging av feriestedet Kubbervik på Tysnes. Her tok Michalsen ned gamle laftehus fra 16-17 hundre tallet, flyttet de fra ulike steder i landet over til Kubbervik med båt og integrerte tre bygg inn i den eksisterende bebyggelsen på øya. Taksten fra en bygård i Oslo ble nye tak på bygningene og vinduene fra den gamle sardifabrikken ble restaurert og fikk nytt liv i de gamle bygningene.
På Kubbervik fikk Michalsen også god nytte av kokkefagbrevet sitt, da han som vert ønsket flere bedrifter og selskaper fra utlandet velkommen til kulinariske og naturopplevelser gjennom flere års drift.
New York Times tok turen til Kubbervik i 2003 og skrev begeistret om stedet og opplevelsene.
Også i prosjektet i Storengvegen på Gjøvik har bærekraft vært fundament. Prosjektet er utviklet helt i takt med FNs klimamål.
I tillegg har denne investeringen vært bedriftsøkonomisk lønnsom.
BÆREKRAFT: Fremdens boliger for mennesker og miljø. Note l regnskapsprinsipper.
Vi kan ikke bygge oss i Parisavtalen.
Vi vet at å bygge ny gir langt større karbon (CO2) utslipp enn ombygging av gammel infrastruktur.
Det slippes ut mengder av CO2 i betong produksjon og transport av nye materialer og bort kjøring av
rivnings materiell. Ved å fortsee som før, når vi neppe våre mål om karbon-nøytralitet.
Art-Deco AS kan gjennom si samarbeid med strategiske virksomheter og forskningsinstusjoner i inn- og utland, bidra l FNs verdensmål og den grønne omsllingen.
«Piloten» i Storengvegen 24, Gjøvik har ha som mål å beholde mest mulig av eksisterende bygningsmasse.
Art-Deco AS har søkelys på energibesparende, økonomiske og tekniske løsninger. For å møte disse utfordringene, har vi utviklet egne tekniske metoder i nært samarbeid med danske
arkitekter i Bjerg arkitektur AS, tyske ingeniører og produsenter av bygningselementer i Lübeck, Tyskland. Vi har også utarbeidet retningslinjer for utveksling av arbeidskrav over landegrensene mellom EU og Norge i samarbeid med Handwerkskammer, Lübeck. Dette for å få igang den beste
fagkunnskapen.
Det var ingen produsenter i Norge som kunne tilfredsstlle våre krav om tilpasning av fabrikkbygde bygningselementer l en gammel bygningskropp. Derfor et samarbeid over landegrensene.
Vi benytter fornybare materialer av tre i våre elementer og vi har redusert byggeden l et minimum.
Dette vil igjen kunne gi et grønt potensial i eksisterende bygningsmasse i inn og utland.
SINTEF sier at det finnes rundt 1,7 millioner småhus i Norge, hvor nesten 80 % er bygget før 1990. De aller fleste av disse lfredssller ikke dagens krav l venlasjon, oppvarming og varmeisolering.. Som et eksempel har et ferdighus fra 70-tallet gjerne tre ganger høyere energibehov l oppvarming enn
moderne boliger som bygges i dag.
«Piloten» her på Gjøvik er et småhus fra 1965 som har få forlenget leveden med 50 år. Spart karbonutslipp er på 810 tonn i leved, hvorav 210 tonn er spart gjennom huset 46 solceller.
Ved å utføre «Piloten» med vår egen metode (den tekniske fremgangsmåten) fikk vi tettet den gamle bygningskroppen for kuldebroer som igjen gjør at «Piloten» nå er kvalifisert som passivhus og har få redusert energibehovet med 85 %. Energiklasse A.
Ved tradisjonelle byggemåter klarer man ikke å tette alle kuldebroer eller kravene l energireduksjon for passivhus kvalifisering.
Art-Deco AS er nå godt i gang med utvikling av forretningsplan for selskapet.
I denne planen vil vi inkorporere erfaringer og uført arbeid i Grønn Framtid prosjektet (tidl. Oppland Fylkeskommune) for
videreføring og kommersialisering av Art-Deco AS sammen med våre strategiske samarbeidspartnere.
Art-Deco AS ønsker å snu utviklingen fra import av elementer l eksport, da selskapet sier med den nødvendige kunnskapen for å få produsert bygningselementer her i Norge.
I tillegg til det ovennevnte er «Piloten» på Gjøvik bedriftsøkonomisk lønnsom.
for Art-Deco AS
Daglig leder og styreformann
Eystein Michalsen
Arkiv. Dato 25.06.2023. Notat l regnskap om bærekra.